Nomination 'Lef in 't Lab' Award (Dutch) | Mimetas

Nomination 'Lef in 't Lab' Award (Dutch)

Nomination 'Lef in 't Lab' Award (Dutch)

MIMETAS genomineerd voor de 'Lef in het Lab'-prijs

Paul Vulto en Jos Joore hebben in de afgelopen drie jaar een nieuwe technologie ontwikkeld, waarmee veel dierproeven kunnen worden vervangen. Met het team van Mimetas B.V. in Leiden maken zij “organen op een chip”, waarmee geneesmiddelen op tienduizenden microscopisch kleine weefsels getest kunnen worden, in plaats van op proefdieren.

Op 24 april 2014 heeft Robert Passier van het LUMC de Lef in het Lab prijs gewonnen.

Tests op proefdieren vaak niet goed genoeg

De werking van nieuwe geneesmiddelen moet altijd worden getest op proefdieren. Daarnaast worden ze onder andere getest op gekweekte cellen die groeien op plastic plaatjes. Jammer genoeg zijn deze tests vaak slechte voorspellers van het effect van geneesmiddelen op mensen. Zo sneuvelen maar liefst 3 van de 4 nieuwe geneesmiddelen tijdens de ontwikkeling. Dit kan zijn doordat een geneesmiddel ernstige bijwerkingen geeft, of doordat het niet goed genoeg werkt bij patiënten. Als een middel faalt, zijn vaak tachtig procent van de ontwikkelingskosten al gemaakt. Hierdoor worden geneesmiddelen onnodig duur. Vaak wordt het zelfs onmogelijk om een goed middel te ontwikkelen.

Een goed alternatief, maar weinig toegepast

Ontwikkeling van nieuwe medicijnen gaat dus helaas vaak mis, onder andere doordat proefdieren en bestaande proeven op gekweekte cellen in het laboratorium niet de juiste informatie geven. Het is duidelijk dat er betere methodes nodig zijn om de meest kansrijke, nieuwe middelen eerder in het ontwikkelingsproces te selecteren. Modellen gebaseerd op nieuwe driedimensionale celkweek-technieken bieden hiervoor een alternatief. Hierin groeien cellen in een ruimtelijke omgeving van andere cellen en gespecialiseerde eiwitten. Dit lijkt sterk op hoe cellen in ons eigen lichaam groeien. Helaas is driedimensionale celkweek nog te ingewikkeld en duur in het gebruik, waardoor het nog nauwelijks worden toegepast.

MIMETAS’ eenvoudige oplossing

Paul Vulto en Jos Joore hebben met het team van Mimetas B.V. in Leiden in de afgelopen drie jaar een nieuwe technologie ontwikkeld die dit probleem kan oplossen: de OrganoPlate®. OrganoPlates® zijn celkweekplaten waarin cellen en weefsels groeien in minuscule kamertjes van 50 nanoliter, dat is ongeveer één duizendste druppel. Deze kamertjes zijn verbonden door microfluidische kanalen met de afmetingen van een mensenhaar. Deze modellen in OrganoPlates® zijn een veelbelovende, makkelijk toe te passen vervanger van dierproeven.